Gotowanie drogą do wielkiej popularności? One udowadniają, że show biznes potrzebuje ludzi z pasją

Po modzie na taniec i śpiew, przyszedł szał na gotowanie. Obecnie gotują wszyscy: biznesmeni, politycy, dzieci, gwiazdy, kobiety, mężczyźni. Widzowie pokochali programy, których motywem przewodnim jest gotowanie. Wśród wybitnych kucharzy znanych z pierwszych stron gazet są kobiety. Dla wielu są prawdziwymi autorytetami i wzorami do naśladowania. Mowa m.in. o:

Magda Gessler – szefowa kuchni, restauratorka z pazurem

Chyba nie ma w Polsce osoby, która nie słyszałaby o Magdzie Gessler. Jedni ją kochają, inni wręcz przeciwnie. Jedno jest pewne – to najbardziej znana gotująca kobieta w Polsce. Zasłynęła dzięki kontrowersyjnemu programowi „Kuchenne rewolucje”, próbując naprawiać restauracje, w których wiele elementów funkcjonuje w nieprawidłowy sposób, począwszy od złego wystroju, niewłaściwego wyposażenia kuchni, a kończąc na nieodpowiednim doborze załogi i źle skomponowanym menu opartym na najtańszych składnikach. Jest także jurorką w kulinarnym programie „MasterChef”.

Magda Gessler z wykształcenia nie jest kucharka, a malarką. Ukończyła Akademię Sztuk Pięknych. Karierę restauratorki rozpoczęła tak naprawdę dopiero po ślubie z Piotrem Gesslerem, który jest jednym z najbardziej znanych cukierników. Przez wiele lat skupiała się na rozwijaniu rodzinnego biznesu. Następnie postanowiła wypracować własną markę. Otworzyła wiele restauracji na terenie całej Polski.

Lara Gessler – córka znanej mamy, a przede wszystkim kucharka

Zbieżność nazwisk nie jest tutaj przypadkowa. Lara Gessler jest córką Magdy Gessler. Widzowie mogą kojarzyć ją z popularnego programu rozrywkowego „Ameryka Express”, w którym brała udział. Podobnie, jak mama nie ma studiów gastronomicznych. Jest absolwentką socjologii na warszawskim uniwersytecie Collegium Civitas. Z przeznaczeniem jednak nie można wygrać – rodzinna pasja do gotowania zwyciężyła. Lara przez rok mieszkała w Londynie, gdzie uczyła się sztuki kulinarnej od najlepszych szefów kuchni. Jest współwłaścicielką restauracji „U Fukiera” i „Słodki Słony”.

Jej największą pasją jest cukiernictwo. Pomaga wielu restauracjom konstruować menu dostosowane do potrzeb gości.

Anna Starmach – historyk sztuki z pasją do gotowania

Tą uroczą Krakowiankę pokochała cała Polska. Jurorka w „MasterChefie” swoją karierę z gotowaniem rozpoczęła od ukończenia kursu w renomowanej paryskiej szkole kulinarnej Le Cordon Bleu. Odbyła także staże w najlepszych francuskich restauracjach, m.in. Lameloise. Na swoim koncie ma kilka książek. Prowadzi także własny portal kulinarny, na którym proponuje łatwe, a jednocześnie bardzo smaczne potrawy.

Daria Ładocha – miłośniczka zdrowego żywienia

Skąd możemy kojarzyć Darię Ładochę? Z jednej z edycji programu rozrywkowego „Agent Gwiazdy”. Jest trenerem kulinarnym z zakresu kuchni tajskiej, a także ekspertem do spraw żywienia dzieci oraz dorosłych. Widzowie znają ją także z programu śniadaniowego „Dzień Dobry TVN”. Jest autorką kilku książek kulinarnych. Prowadzi również blog kulinarny.

Ewa Wachowicz – od Miss Polonia do właścicielki restauracji

Kiedyś była rzeczniczką rządu premiera Waldemara Pawlaka, a dziś jej głównym zajęciem jest gotowanie. Autorka książek, a także prowadząca program telewizyjny „Ewa gotuje”, wzbudza sympatię widzów umiłowaniem do polskiej kuchni i tradycyjnych przepisów. Proponuje widzom dania, z których przygotowaniem poradzi sobie nawet laik.