Cynamon w naszej diecie

Ta popularna przyprawa pojawia się w wielu przysmakach. Cynamon świetnie nadaje się do wielu wypieków, idealnie też pasuje do ryżu zapiekanego z jabłkami. Dodawany do kawy i deserów, jest chętnie stosowaną przyprawą w polskiej kuchni. Przepisy na wspaniałe wypieki z jego udziałem od dawna cieszą się wielką popularnością, jest on jednocześnie zalecany jako dodatek do popularnej owsianki.

Dieta, w której pojawia się taki dodatek, może przynieść wiele korzyści i dla naszego zdrowia. Badania już dawno potwierdziły, że wspaniały smak i aromat to nie jedyne zalety cynamonu. Czym ta przyprawa może nas jeszcze oczarować? W jaki sposób cynamon wpływa na nasze zdrowie?
Cynamon ceniony jest przede wszystkim za swój pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi.

Udowodniono, że ta przyprawa skutecznie wzmaga działanie insuliny, a w efekcie ułatwia spalanie glukozy. Ze względu na te właściwości, cynamon stał się cenionym składnikiem diety dla wielu osób walczących z cukrzycą. Wiadomo również, że przyprawa ta w bardzo dobry sposób wpływa na stan zdrowia osób mających problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi.

Cynamon jest też ceniony jako element diety zalecanej w profilaktyce chorób serca, a jako produkt chroniący przed chorobą wieńcową może się okazać cennym wsparciem dla każdego z nas.

Foto: http://pl.freeimages.com/photo/cinnamon-sticks-1319825