Co jeść, aby mieć piękne paznokcie?

Wielu kobietom wydaje się, że posiadanie zdrowych, mocnych i zadbanych paznokci jest możliwe jedynie wówczas, gdy regularnie odwiedza się salon kosmetyczny. Rzeczywiście, wizyta w salonie jest w stanie poprawić nie tylko ich wygląd, ale również nasze samopoczucie, często okazuje się jednak, że o atrakcyjny wygląd paznokci możemy zadbać również w domowym zaciszu.

I choć wiele pań zdaje się o tym zapominać, na stan paznokci wpływ ma nie tylko wykonany z dużą starannością zabieg pedicure i manicure, ale również to, co jemy, a dieta jest w stanie rozwiązać naprawdę wiele problemów które do niedawna wymagały interwencji kosmetyczki.

Łamliwe paznokcie bardzo często zyskują, gdy nasza dieta staje się bogata w magnez obecny między innymi w produktach mlecznych, a nieestetyczne poprzeczne prążki pojawiające się na paznokciach można zlikwidować rezygnując z wysoko przetworzonej żywności przyczyniającej się do obniżenia tempa przemiany materii.

Zbawienny wpływ na paznokcie mają również witaminy z grupy B, w które bogate są ryby oraz orzechy będące źródłem cynku, magnezu oraz wapnia. Chcąc poprawić trwale ich wygląd warto zatem zerknąć na zawartość swojego talerza.